فهرست مطالب
تابلو برق آسانسوری چیست
در واقع در موتورخانه آسانسور قطعات و بخشهای زیادی دیده میشود که در میان تمام آنها برای هدایت آسانسور، تابلو برق آسانسور یا همان تابلو فرمان آسانسور یکی از مهمترین بخشهای الکتریکی آسانسور است. اصولا این تابلو برقهای موجود در موتورخانه آسانسورها را میتوان به عنوان مرکز پردازش سیستم در نظر گرفت لذا دستورات و فرمانهای لازم توسط مدار فرمان به موتور آسانسور ارسال میشود؛ در حقیقت عملکرد مجموعه آسانسور و موتور به این دستورات تابلو برق وابسته خواهد بود. اصولا تابلو برقها انواع مختلفی دارند که یکی از آنها تابلو برق صنعتی است.
اساسا تابلو فرمان آسانسور هم در انواع مختلفی طراحی و ساخته میشوند که دو نوع رایج آن تابلوهای فرمان دو سرعته یا SPD2 و تابلو فرمان درایو دار یا 3VFها هستند. اما لازم است بدانید که کنترل آسانسورها از طریق کنتاکتورهای فرمان، میکروکنترلر و… انجام میشود. زمانی که یک تابلو برق را تهیه میکنید لازم است که به کیفیت قطعات موجود در تابلو بر بسیار توجه کنید لذا در کیفیت این قطعات بسیار مهم است. در حقیقت زمانی که از قطعات بیکیفیت و نامرغوب استفاده شود موجب میشود که در هنگام استفاده از کنتاکتورها، صدای جذب آنها بسیار آزار دهنده باشد.
اصولا در جهت کنترل آسانسور از تابلو فرمان استفاده میکنند و محل نصب آن در موتورخانهها است. در واقع این تابلو به خوبی سرعت موتور، جهت حرکت، درب کابین، ترمز و غیره را کنترل میکند. در حالت کلی در هر لحظه موقعیت کابین و وضعیت آن را تشخیص میدهد.
شما میتوانید با مراجعه به فروشگاه تابلو پاور از انواع تابلو برق صنعتی، تابلو برق بارانی محصولات دیگر دیدن نمایید.🛒
همچنین برای خرید و یا مشاوره با شمارههای درج شده در وب سایت، تماس حاصل فرمایید.
تابلو فرمان آسانسور و مهمترین کارکردهای آن
🔶در ادامه بسیاری از وظایف و یا کاربردهای تابلو فرمان موجود در آسانسور را بیان میکنیم:
✔️کنترل کردن سرعت موتور: در جهت جلوگیری از شوکهای ناگهانی به کابین و یا نرم پیش رفتن حرکت، کنترل دور موتور بسیار مهم است.
✔️کنترل جهت حرکت: به وسیله تابلو فرمان میتوان که حرکت کابین را در جهت بالا و یا پایین هدایت کرد.
✔️پردازش درخواستها از طبقات و کابین: لازم است بدانید که توسط دکمههای آسانسور (دکمههای خارج از کابین و یا داخل کابین)، پیام به تابلو برق آسانسور ارسال میشود و سپس پردازشهای لازم در آنجا صورت میگیرد.
✔️کنترل تجهیزات الکتریکی: توسط این تابلو برق میتوان سایر تجهیزات الکتریکی موجود را هدایت کرد؛ برای مثال میتوان ترمزها، سوئیچها، کابین آسانسور و… را نام برد.
✔️حفاظت الکتریکی از تجهیزات: توسط این تابلو به خوبی میتوان از تمام تجهیزات و قطعات موجود حفاظت نمود.
✔️تشخیص لحظه به لحظه موقعیت کابین: توسط این تابلو برق میتوان موقعیت کابین را در هر لحظه تشخیص داد.
در حالت کلی همان گونه که قبلتر اشاره کردیم از این تابلو برقهای آسانسور برای هدایت و کنترل آسانسور استفاده میشود و معمولا آن را در موتورخانهها نصب میکنند.
انواع تابلو برق آسانسوری
تابلو برقها در مدلهای مختلفی روانه بازار میشوند که یکی از آنها تابلو برق بارانی است. و اما تابلو برقهای آسانسوری هم در مدلهای مختلفی طراحی میشوند که رایجترین و متداولترین آنها تابلو برق دو سرعته و تابلو کنترل درایودار هستند، که هر کدام از آنها با مشخصات فنی و کاربرد خاصی خود مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع از این تابلو برقها به عنوان توزیع کننده در جهت انتقال برق به صورت تکفاز و یا سه فاز برد آسانسور و سایر تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد.
در انواع تابلو برقهای آسانسور قطعات مختلفی همچون سیمها، فیوزهای سه فاز، پریزهای تکفاز، لامپ سیگنال، پایه ارت، کانالها و… وجود دارد. برای طراحی و تولید این تابلو برقها شرکتهای زیادی فعالیت میکنند به همین دلیل تابلو برقهای آسانسوری که روانه بازار میشوند با برندهای مختلفی هستند که از جمله آنها میتوان به تابلو پار، تابلو داتیس، تابلو آرمان فراز، تابلو آریا، تابلو السا و پایا و… را نام برد. انواع تابلوهایی که در این شرکت ساخته میشوند از کیفیت برتری برخوردار هستند و میتوان با اطمینان خاطر آنها را مورد استفاده قرار داد. در ادامه راجع به دو تابلو برق دو سرعته و تابلو کنترل درایودار بیشتر صحبت میکنیم.
اجزای تابلو برق آسانسوری
تابلو برق آسانسور از اجزای مختلفی ساخته شده است که مهمترین آنها برد الکتریکی است در ادامه این قطعات را بیشتر معرفی میکنیم:
✅برد اصلی IMC: در واقع برد اصلی را در سایز ۱۲*۱۷ آنتی متر طراحی و تولید میکنند که اغلب ۲۸ عدد ورودی دارد که برخی از ورودیها به منظور خاصی طراحی شده است؛ برای مثال ۴تا از ورودیها به منظور خواندن سریع و ۲۴تای دیگر آنها به عنوان ورودیهای عادی هستند. برای ایمنی مونیتور از ۷ ورودی ۱۱۰ ولت استفاده میشود، گفتنی است که یکی از آنها وظیفه چک کردن ولتاژ را بر عهده دارد و سایر آنها بیشتر به عنوان فیدبک خواهند بود. ۱۰ خروجی آن از ۲۴ ولت برخوردار هستند.
✅برد I/O: این برد برای تنظیم طبقات و نمایش آنها مورد استفاده قرار میگیرد، اصولا به وسیله دو سیم به برد اصلی متصل میشود. در واقع با توجه به شرایطی که برای برد وجود دارد میتوان آن را در بخشهای مختلفی همچون تابلو برق، موتورخانه، روی کابین و… راه اندازی کرد.
✅برد کابین CAB: اصولا از جعبه ریوزون موجود دو سیگنال را به برد اصلی ارسال میکنند. این برد کابین قطعه بسیار مهمی است که از حافظهای ۴ گیگا بایتی بهره میبرد.
✅برد تغذیه و شارژ باتری LPS: اصولا این برد به خوبی ۱۲ الی ۲۴ ولت را تامین میکند.
✅برد کنترل بار و فاز LPC: این برد وظیفه حفاظت از موتور را بر عهده دارد.
در واقع مهمترین قسمت این تابلوها جعبه رویزون است.
تابلو کنترل درایودار (۳ VF)
لازم است بدانید که در سالهای اخیر این نوع تابلو برق کاربرد بیشتری از مدل دو سرعته دارد. اصولا این تابلو فرمان درایو دار به یک دستگاه درایو الکتریکی مجهز است که موجب میشود موتور دارای قابلیت تغییر گشتاور و تغییر سرعت را داشته باشد. اساسا اینورتر آسانسور و یا درایو الکتریکی این کار را با کنترل کردن ولتاژ و فرکانس و تغییر سطح انجام میدهد که در نهایت حرکت نرمی از آسانسور دیده میشود و در سرعت، تغییرات ناگهانی به وجود نمیآید. در این تابلو کنترل درایودار سرعت موتور به یکباره تغییر نمیکند، یعنی یکباره از صفر به یک متر بر ثانیه و یا نیم متر بر ثانیه نمیرسد.
اصولا حرکت این آسانسورها از دور آهسته شروع میشود و کاملا تدریجی سرعت آن بیشتر میشود و در نهایت به سرعت نامی میرسد. این مشخصه خوب که در این تابلو کنترل درایودار وجود دارد باعث میشود که کابین دچار تکانهای ناگهانی و یا شوکهای ناگهانی نشود. با توجه به این بهینهسازی سرعت، از نظر فنی در تابلو فرمان آسانسور ۳ VF امتیازات زیادی به وجود میآید یعنی در ادامه کاهش مصرف برق، افزایش طول عمر مفید موتور، کاهش استهلاک قطعات را در پی دارد.
تابلو برق دو سرعته
گفتنی است که بسیاری از آسانسورها سیستمی دو سرعته دارند یعنی این که میتوانند که با دو سرعت متفاوت کار کنند. این نوع آسانسورها از دو سیم پیچ برخوردار هستند، که با توجه به این مسئله میتوان گفت که حرکت آنها در دو سرعت مختلف انجام میگیرد. در واقع آسانسورهایی که دارای موتورهای دو سرعته هستند، عملکردی این گونه دارند که در ابتدای حرکتشان که در حالت ساکن است، موتور با دوری تند میچرخد تا به سرعتی استاندارد برسد. اصولا برای این که آسانسور بین طبقات حرکت کند باید سرعتی استاندارد داشته باشد یعنی باید سرعتی برابر یک متر بر ثانیه داشته باشد، که این سرعت استاندارد تلقی میشود.
در زمانی که قرار است کابین در یک طبقه ایست کند لازم است که این سرعت کاهش یابد؛ در واقع در این مقطع سرعت نصف میشود تا کم کم به سرعت صفر برسد و به حالت ایست برسد. میتوان گفت که در در این سه مرحله تغییر سرعت به صورت ناگهانی و مقطعی است که یک وضعیت ناخوشایند است. زمانی که به کابین شوک ناگهانی وارد شود تمام مسافران استرس و نگرانی خواهند داشت. ناگفته نماند که در این تابلو فرمان دو سرعته از نظر فنی هم مشکلاتی دیده میشود؛ برای مثال استارت موتور این نوع آسانسورها مستقیم است و جریان ورودی که از سیم پیچ میگذرد حدود هفت برابر بیشتر از جریان نامی است، این موضوع باعث میشود که برق زیادی مصرف شود و از عمر مفید موتور هم کم شود.
مقایسه سیستمهای دو سرعته و درایودار
حال که با دو تابلو برق آسانسور درایودار و دو سرعته آشنا شدید لازم است که برای انتخاب بهتر، آنها را مقایسه کنیم:
🔸در آسانسورهای دو سرعته، کاهش و افزایش سرعت و روند تغیر آنها را بررسی کردیم، در این تابلو برقها در آغاز حرکت، سرعت به یکباره از صفر به یک و سپس از نیم به صفر تغییر میکند؛ که در نهایت موجب انتقال شوک به کابین میشود. این موضوع علاوه بر ایجاد شرایط بد برای مسافران باعث میشود که طول عمر موتور هم کاهش یابد؛ در واقع این تنشها عمر موتور را نصف میکنند.
🔹اما در تابلوهای درایودار این چنین مشکلی دیده نمیشود یعنی به وسیله درایو راه اندازی موتور به صورت نرم صورت میگیرد و به هنگام حرکت آسانسور هیچگونه تکانی دیده نمیشود و سرعت آن از شیب ملایم به مرور بیشتر میشود؛ در نهایت موتور طول عمر عادی دارد و حرکت آسانسور ایدهآل خواهد بود.
🔸🔹در تابلوهای دو سرعت جریان راه اندازی موتورها بالا است که این جریان بالا مشکلاتی همچون گرم شدن سیم پیچ را در پی دارد و در نهایت طول عمر موتور کم میشود. با توجه به حرکت و توقف دائم، مصرف برق آسانسور هم بیشتر میشود. در صورتی که در تابلو درایودار با کنترل ولتاژ و فرکانس، جراین راه اندازی را محدود میکند و این مشکلات هم به وجود نمیآید.
در مدل دو سرعته با تغییر سرعت و باز و بسته شدن کنتاکتهای کنتور، آلودگی صوتی ایجاد میشود اما در تابلو درایودار این مشکل وجود ندارد.
برندهای تابلو برق آسانسوری
وجود تابلو برق آسانسورها بسیار حائز اهمیت است چرا که یکی از مهمترین قطعات الکترونیکی آسانسور به شمار میرود. برای تهیه و خریداری انواع این قطعه مهم میمیتوانید به فروشگاه اینترنتی تابلو پاور مراجعه کنید. در واقع شرکتهای زیادی در زمینه تولید انواع تابلو برق آسانسور فعالیت میکنند، که از جمله آنها میتوان به تابلو پار، تابلو داتیس، تابلو آرمان فراز، تابلو آریا، تابلو السا و پایا و… اشاره کرد که برخی از آنها را بررسی میکنیم:
🛒تابلو پاور: این شرکت در سال ۱۳۷۰ تاسیس شد و با توجه به طراحی کردن سیستمهای بهروز و جدید امکان استفاده از آسانسورهای سرعت بالا یعنی 3VF را برای ساختمانهای بسیار بلند و مرتفع را فراهم کرده است.
🛒تابلو داتیس: تابلو فرمانای این شرکت کاملا مطابق با موتوهای گیربکس دار داخلی طراحی و تولید شدهاند. اساسا افت مصرف انرژی را تا ۳۰٪ ممکن میکنند در واقع جزء تابلو برقهایی است که عملکردی بهینه دارند.
🛒تابلو آریا: این تابلو فرمانها به صورتی طراحی میشوند که بیشتر نیازهای سازمانهای خاص را رفع میکند. در درایوهای این تابلو فرمانها تنوع بسیار زیادی دیده میشود و با توجه به قدرت موتور در توانهای مختلفی روانه بازار میشوند.
نکات مهم در انتخاب تابلو فرمان آسانسور
زمانی که قصد دارید تابلو فرمان آسانسور را انتخاب و خریدرای کنید لازم است به نکات زیر توجه کنید:
» سیستم کلی آسانسور: در مرحله اول لازم است بدانید که آسانسور شما چه نوع آسانسوری است. در واقع آسانسورها به صورت کششی و یا هیدرولیک وجود دارند.
» ترافیک: لازم است که به میزان تردد آسانسور در طول روز دقت کنید چرا که تردد در ساختمانهای اداری، مسکونی، تجاری و… کاملا متفاوت خواهد بود.
» نوع موتور: از جمله اطلاعات و پارامترهایی که در هنگام انتخاب تابلو فرمان آسانسور لازم است به آن دقت کنند نام و نوع قدرت، ولتاژ، جریان، سیستم تعلیق، سرعت تند و کند و… هستند.
» تعداد توقف: در هنگام انتخاب و خرید این تابلوها لازم است که تعداد طبقات و فاصله طبقات را بدانید چرا که در انتخاب تابلو بسیار تاثیر گذار است.
» درایو: یک نکته کلیدی و پر اهمیت برای انتخاب تابلو برقهای آسانسور این است که بدانید سیستم به کنترل حلقه بسته و باز، کنترل سرعت، مشخصات انکودر و… مجهز باشد.
» لازم است که از فروشگاههای معتبر خرید خود را انجام دهید تا در نهایت ضمانت نامه و خدمات پس از فروش شامل حال شما شود.
پیشنهادات و نظرات خود را در مورد مقاله تابلو برق آسانسور با ما به اشتراک بگذارید.