فهرست مطالب
تابلو برق ساختمان چیست: برای توزیع کردن نیروی برق در ساختمانها احتیاج به یک تابلوی برق است و تابلوهای برق ساختمان از سیستم برق ساختمان در مقابل اتصالات کوتاه یا برق گرفتگی حفاظت میکنند. در کل هر محفظه فلزی یا غیرفلزی که وسایل برقی در آن جایگیری و نصب میشوند را تابلو برق میگویند. کنتورهای برق، چراغهای سیگنال، کلید خودکار، کلیدهای مینیاتوری و …… درون تابلو برق ساختمان یا تابلو برق صنعتی جای میگیرند. پس بهطور کل سه نوع تابلو برق ساختمان وجود دارد که با توجه به تعداد واحدها، مساحت و گنجایش ساختمان دستهبندی میشوند. ✔️نوع اول از تابلو برق ساختمان، جعبهفیوز است که در قسمت ورودی منازل نصب میشود و برق همه مصرفکنندههای یک واحد از آن تغذیه میشود و در نقشههای برق ساختمان با علامت دی پی نشان داده میشود.
همچنین مزیت جعبهفیوز این است که در صورت به وجود آمدن مشکل در یک مسیر برق فقط آن مسیر از مدار اصلی خارج شود. ✔️نوع دوم از تابلو برق ساختمان، تابلوهای برق عمومی است که در بیشتر واحدها جدا از هم است و در درون تابلو برق کنتورها اندکی جا برای آن در نظر گرفته میشود. کاربرد اصلی این نوع تابلو، برقرسانی به بخشهای عمومی ساختمان مانند؛ آسانسورها، راهرو، راهپلهها، حیاط، پشتبام، آیفون و …. است و در نقشههای برق ساختمان با علامت GP نشان داده میشود. ✔️نوع سوم و مهمترین تابلو برق ساختمان، تابلوی کنتورهاست. اصولاً این تابلو در کنار درب ورودی ساختمان نصب میشود.
شما میتوانید با مراجعه به فروشگاه تابلو پاور از انواع لوله فلکسیبل و تابلو برق صنعتی و محصولات دیگر دیدن نمایید.🛒
همچنین برای خرید و یا مشاوره با شمارههای درج شده در وب سایت، تماس حاصل فرمایید.
انواع تابلو برق ساختمان
✔️تابلو برق اصلی
✔️تابلو مشاعات یا عمومی
✔️تابلو واحدها و تابلو مینیاتوری
✔️تابلو جریان ضعیف
✔️تابلو آسانسور
✔️تابلو توزیع برق واحدها
🔶تابلو برق اصلی: وقتی که کابلهای اصلی از تیرهای برق وارد مجتمع بشود به درون تابلو برق اصلی پشتیبانی میشود و تابلو برق اصلی، برق همه واحدها و همچنین برق فضاهای مشاعات را تغذیه میکند. این تابلوها را معمولاً در نزدیک درب ورودی ساختمان نصب میکنند و مدارهای برقرسانی به واحدها در بخش وسط تابلو قرار دارد. تابلو برق اصلی از سه قسمت ورودی برق، کنتور و خدمات تشکیلشده است.
🔶تابلو برق عمومی: مهمترین تابلو، تابلو برق مشاعات یا عمومی است. این تابلو شامل 15 خط است و پس از شناسایی خطها و فراهم شدن تابلو، باید نمونه تابلو به روی دیوار نصب شود. در بسیاری از ساختمانها برای این تابلوها جعبهی جدا نصب نشده است.
🔶تابلو برق مینیاتوری: اصولاً خروجی کنتورها به کلیدهای مینیاتوری هر واحد متصل میشود. معمولاً در داخل منازل و نزدیک درب ورودی برای توزیع برق و حفاظت کاربرد دارد. در این تابلوها میتوان به اختیار برق هر بخش را قطع کرد به صورتی که برق بخشهای دیگر قطع نشود.
🔶تابلو برق آسانسور: در ساختمانهای که تعداد آسانسورها زیاد است، به تابلوهای برق آسانسور نیاز است و از اساسیترین تجهیزات ساختمانها به شمار میآید.
🔶تابلو برق واحدها: این تابلوها در سیستم روشنایی و پریزهای برق منازل بسیار کاربرد دارند. در این تابلوها سامانههای جریان برق ضعیف است و تغذیه روشنایی و پریزهای برق کاملاً از هم جداست و به شکل جدا از هم سربندی شده است.
تابلو برق ساختمان هوشمند
شیوه سیمکشی برق ساختمان هوشمند یا به اختصار بی ام اس از تجهیزات ضروری برقکشی ساختمانهای هوشمند است و تقریباً مثل روشهای قدیمی است با این فرق که پیش از سیمکشی، طبق نقشه از قبل ترسیم شده باید اقدامات ضروری انجام گیرد. در تابلو برق ساختمان هوشمند در ابتدا سیمها بهجای منتقل شدن به کلید اصلی به ماژولهای الکتریکی هدایت میشوند و در آنجا نصب میشوند که معمولاً همه این تجهیزات و سربندیها در تابلو برقهای از قبل تعیینشده صورت گرفته است. همچنین یکی از مشکلات این تابلوها افزایش 25 درصدی میزان سیمکشی است و تابلوهای مورد استفاده در تابلوهای برق هوشمند در مقایسه با جعبه فیوزهای کوچک قدیمی متفاوتتر هستند و بیشتر به تابلو برق قدرت که در کنار دیوار قرار میگیرند شبیهتر ميباشند.
🔶مزایای تابلوهای برق ساختمان هوشمند بهصورت زیر است:
✅کنترل دستگاههای امنیتی
✅کنترل دستگاههای اعلام حریق
✅کنترل دستگاههای تصویری و صوتی در ساختمانها
✅کنترل هوشمند سامانههای سرمایشی و گرمایشی
✅کنترل خودکار دستگاههای روشنایی
✅صرفهجویی انرژی در واحدهای ساختمان
✅کنترل دوربینهای مداربسته
✅محافظت در مقابل عوامل زیست محیطی
✅اضافه بر این مزیتها این تابلوها همچنین میتوانند به مصرف بهینه حامل انرژی و ارزش افزوده خانه کمک کنند.
تابلو برق ساختمان مسکونی
این گروه از تابلو برقها برای توزیع جریان برق در ساختمانهای مسکونی استفاده شده و همچنین در مقابل اتصالات کوتاه حاصل از نشتی جریان و برقگرفتگیها محافظت میکنند.
🔶تابلوهای برق ساختمان مسکونی اصولاً به سه شکل درست میشوند:
1- تابلوی برق عمومی
2- تابلوی تقسیم برق هر واحد مسکونی
3- تابلوی اصلی یا تابلوی کنتور
همچنین ممکن است که یکی از این تابلوها در ساختمانها نباشد و عموماً دو تابلو که یکی تابلو اصلی و دومی تابلوی تقسیم برق هر واحد است بیشتر در ساختمانهای امروزی به کار روند.
🔶کارکرد اصلی هر یک از این تابلوهای برق ساختمان مسکونی بهصورت زیر است:
✔️تابلو برق عمومی: که اصولاً تمام افراد یک آپارتمان به شکل مشترک از آن استفاده میکنند. برق دهی برای پلهها، پارکینگ و حیاط از طریق تابلوهای عمومی صورت میگیرد.
✔️تابلوی تقسیم برق: تابلوهای تقسیم برق بیشتر در ابتدای درب منازل قرار میگیرد و دارای کلیدهای محافظ و فیوزهای محافظتی است.
✔️تابلوی اصلی: تابلوهای اصلی یا کنتور، برق همه واحدهای ساختمان و مخصوصاً برق بخشهای مشترک مانند راهپله یا پارکینگ را تأمین میکند.
ابعاد تابلو برق ساختمان
تابلو برق ساختمان از اساسیترین و واجبترین تجهیزات در ساختمان است. برق بیشتر دستگاههای برقی بهوسیله قدرت برق شهری تأمین میشود و این برق بهوسیله خدمات برق ساختمان به بخشهای مختلف داخلی، منشعب میشود. ابعاد و اندازه تابلو برق ساختمان به تعداد کنتورهای برقی که قرار است در درون آن نصب شود بستگی دارد.
مثلاً برای یک ساختمان 30 واحدی، تابلوی برق ساختمان به شکلی طراحی میشود که 30 عدد کنتور برق به انضمام یک عدد کنتور عمومی در آن قرار گیرد. همچنین اگر مجتمع شامل آسانسور باشد برای کنتور اصلی از کابلهای برقی سه فاز و اگر آسانسور در ساختمان نباشد از کابلهای برق تک فاز استفاده میشود و معمولاً تابلو برق ساختمان در دو نوع روکار و توکار در بازار عرضه میشود.
🟢ابعاد انواع تابلوهای برق مانند: تابلو برق صنعتی، تابلو برق ایستاده و تابلو برق پاور متفاوت است و بستگی به ظرفیت و متراژ مکان موردنظر برای نصب دارد.
🟢در اصل ابعاد بیشتر تابلوها شامل: عمق، عرض و ارتفاع است که به ترتیب از عمق 17 الی 80 سانتیمتر و از عرض 30 الی 80 سانتیمتر و از ارتفاع 40 الی 220 سانتیمتر میباشد.
پیشنهادات و نظرات خود را در مورد مقاله تابلو برق ساختمان چیست با ما به اشتراک بگذارید.